Túlélés a Dudvában

Gondos-Lakos tanya

Gondos-Lakos tanya

Másfél hó kintlét után....

2016. október 20. - Gondosgazda

Na kérem szépen!

Szinte semmi időm nem volt mostanában írogatni, valamint a tanyán is csak mobilon van netünk, így mindig elmaradt  ez a kis beszámoló. Aztán fényképezőnk sem volt fényképezni, de ez már más kérdés. 

Mindenesetre mostanra már egész jól befészkeltük magunkat, habár még rengeteg a tennivalónk. Kinn pislog már 2 vietnámi csüngőhasú malacka jó ideje, amit Gyuszkó és Jani komámtól kaptunk. Orvul megleptek minket vele egy vasárnap reggel -.- Ezen kívül 4 kecskusszal is bővült az állomány, akiket majd a képekben sorban bemutatok. Van egy kakasunk és egy tyúkunk (András tanyájának utolsó túlélő szárnyasai, ennek megfelelően nagyon vérmesek), valamint Dömpi a vérmes házörzőnk is mint első kiköltöző már kint lazulgat. A továbbiakban még pár macsek jön az egerek és patkányok ritkítása végett, valamint néhány tyúk, hogy ne uncsizzanak a szárnyasaink. Patkányt nagyon nem véletlenül említettem, mert konkrétan  5 heti folyamatos küzdelemben voltunk egy szarjankóval, aki szanaszét túrta a kiskonyhát. Próbálkoztunk fini méreggel, amit nagy ívben leszart, patkányfogóval, ragasztóval, üvegcserepekkel való odutöméssel, mind hasztalanul. Aztán az élvefogó csapda pár nap kintlét után bevált, úgyhogy már a poti az örök vadászmezőkön lopja a krumplit és a mogyit -.-

Az utóbbi pár napban veremnek ástam gödröt. A terményeink pedig már nagyrészt betakarításra kerültek, már csak a hidegtűrők vannak kint. Ugye ezeknek készül a verem. Disznókáknál még falazás lesz, meg az istállónál deszkázás. Aztán jöhet a tél! Azért az tényszerűilyen élet mellett nem nagyon lehet elpuhosodni, meg begyöngülni, mert folyamatos készenlétet igényel, és harcot a természet elemeivel, vadjaival. Dömpi már sikeresen zavarja el az őzeket, így nem zabálják le a kisfákat. Mostmár az is eljutott a kis zseni agyáig, hogy akkor jöjjön ha gyerézek, üljön ha mondom, valamint maradjon ha maradást parancsolok neki, bár erre alapvetően nagy ívben szarik :) Igen sokmindent kellett bevásárolnunk az utóbbi időben, úgymint: kandalló, körfűrész, takarmány, meg kitudja mi minden. Még rengeteg minden hiányzik, de azért ez már a mindennapokra elég. Eljutottam odáig, hogy már alap dolgokat én is összetudok ácsolgatni. Azért itt ütközik ki nagyon, hogy egész életemben mást csináltam, és másra készültem, lévén olyan egyszerű dolgokat, amit más tanyasi fél perc alatt old meg, az nekem kőkemény agymunkát igényel. Mert ugye rohadtul más az elmélet és a gyakorlat, főleg ha kecskékkel dolgozik az ember :D

Nah néhány kép amivel már nagyban elmaradtam:

Dömpi a pusztító harci kutya (igen nagy komám)

4_6.JPG

És a kecója, valamint mellékesen a mi kecónk:

16.JPG

Terményraktár... tök az valami igen sok lett, de krumpliban sem panaszkodhatunk. Valamint igen sok befőttünk, lekvárunk, meg minden másunk is lett. Csak mogyoró van 2 vödör, hagyma meg vagy 2 teli faláda.

14.JPG

15.JPG

Party malacaink gyuszkó és jani.

5_3.JPG

kecskeól:

13.JPG

Kecskuszok legelés közben :)

7_1.JPG

részletesebben: Nünü a besült használhatatlan party kecskénk, aki semmire nem jó, de legalább baj van vele, és lehet rajta röhögni, mert poénos teremtés.

11_1.JPG

Joda a nagyon komoly mint kiderült minden igaz hasas kecskénk. Fogalmam sincs mit csinálok majd decemberben egy gidával, max vele alszunk. Mivel vemhes, ez azt jelenti baknál volt, ami egyenesen arányosan utal rá, hogy piszok büdös. De már megszokva hiányzik nap mint nap a kis kipárolgása, ha nem látom :)

10_1.JPG

Ágnes: Nem én adtam neki ezta  szép nevet, hanem az András. Én dominának hívnám. Ő a királynő, és mint olyan rendet tart az udvarban. Dömpi sem szarakodik vele, mert tudja lesz nemulass.

8_1.JPG

Végül de nem utolsó sorban: Bogár. A mindig minden mindegy, mikor aludhatok már hiper uncsi kecsként. Egyébiránt igen a szívemhez nőtt ő is, mert roppant hűséges típus, ha nem éppen alszik :)

9_1.JPG

Most éppen kupis, de kész kis szobánk. Itt vannak azok a motyók, amik még várnak a helyükre.

21.JPG

fürdőszoba immár készen:

2_6.JPG

Étkező. Itt is még akad meló, pl képeket feltenni meg ilyenek, de egyenlőre még a túlélésre gyúrunk, aztán foglalkozunk a művészettel :)

1_6.JPG

konyha

19.JPG

konyha 2

20.JPG

szobánk :) Konkrétan ezek a képek viszonylag egy kupis állapotot rögzítenek (ekkor volt időm fotózni) most őpl sokkal szebb és rend van. Ezért asszonykám ki is fog nyírni, szóval így becsüljétek meg a képeket -.-

22.JPG

23.JPG

Verem ásás:

18.JPG

Rengeteg még a meló, küzdünk a túlélésért, de ha Isten is úgy akarja, innen a szűrünket csak a halál teszi ki :D Ez itten a kert:

17.JPG

Teljesen über kupis udvar, de már tisztulás alatt :)

12.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoslakostanya.blog.hu/api/trackback/id/tr2011818955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2016.10.23. 17:13:37

Én az ország nyugati végéből szorítok nektek. Gratulálok a vállalásotokhoz. Mi egérrel küzdünk, két segítséggel, az általad leírtakhoz képest: kutya és macska. Nekünk a ragasztó jött be. A házatok, ahogy kialakítottátok nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása