Túlélés a Dudvában

Gondos-Lakos tanya

Gondos-Lakos tanya

Dömpi a töketlen és más magasztos életképek

2017. május 11. - Gondosgazda

Április végén Dömpi kiherélésre került, szegény kicsit rottyon volt vagy egy órán keresztül, aztán mintha nem is történt volna semmi. Jelentem már vékonyodik az ugatása Zsuzsi nagy örömére. Mostanában leginkább a kertet csinálom. Eléggé sok munkát kivesz az emberből. Illetve az összedőlt ólrészt takarítottam ki. Gigantikus mennyiségű fólia meg fahulladék, vas jött ki alóla. Elvoltam vele összeadva vagy 2 napig. Remélem nemsokára neki tudok ugrani a csapottetős új istálló rész felépítésének. Áthelyeztük a nyársalót, ültettünk egy csomó virágot, elkezdtünk kialakítani egy fűszerkertet, muskátli tartót szereltünk a házra, nomeg millió dolgot csináltunk még, de le nem pötyögöm most, mert napestig eltartana.

Kezdek egyre elégedettebb lenni, mert egész belakottá vált a tanyácska, mind kívül, mind belül. A tyúkok tojnak, kiskecskék randalíroznak, disznók híznak (persze vietnámihoz mérten), a kert gyarapodik, kell ennél több? :) Mostanában egyre több időt foglalkozom a neolit és paleolit, valamint a természeti népek építészetével, technikai kultúrájával. Nomeg természetesen a népi építészettel is. Nem gondolná az ember, de annyi nagyon ötletes és egyszerű technikára rávezetik az érdeklődőt, hogy csak na. A jövőben készülő ólakat is ebből vett ötletek felhasználásával csinálom meg. Egyre jobban úgy gondolom, hogy a modern életre való nevelés mellett ami ma nincsen), elengedhetetlenül szükséges lenne a gyerekeket, vagy éppen felnőtteket megtanítani a legelemibb építészeti és eszközkultúrára, az alapszintű mezőgazdasági és állattartási, vadászati, halászati, gyűjtögetési ismeretekről nem is beszélve. Az emberben alaphangon olyan alkotói potencia van, amivel ezeket játszva megtudja tanulni, és tovább tudja fejleszteni. Egy ilyen tudással, és kreativitással rendelkező ember aki alapvetően ilyennek van teremtve, (csak manapság ez el van nyomva, és látens állapotba van helyezve), teljes önbizalommal, természet és ember szeretettel, tisztelettel, egészséges magabiztossággal élhet a világban. Mert tudja azt, hogy az életéhez minden potencia ott van bennne. Ha kell simán otthont épít magának, alapvető eszközöket a semmiből elkészít, és akkor sem esik kétségbe, ha nem tudja a boltban megvenni az ételét. Ez valóban a természetes, alaphelyzete az embernek. Ezt jó lenne megőrizni minden körülmények között, még a modern kor sok áldással, de mégtöbb negativitással terhelt világában is. Az egészséges önállóság, magabiztosság, emberi természetesség éppen az Isten által teremtett emberben az, ami közel tudja őt vinni teremtőjéhez, és embertársaihoz is. Mert ezek elemi alapjai a kibontakozó szeretetnek, tiszteletnek, gyönyörködésnek, önuralomnak, és szabad és tudatos jó értelemben vett önfeláldozásnak. Ami akárhogy is vesszük a paraszti élet sajátossága is. Mert itt az ember elsősorban szolgál. És szolgálatában szabad és úr.

töketlen, még a bódító hatása alatt

aa.jpg

szivárvány ölelésében az otthonunk

bb.jpg

cc.jpg

dd.jpg

egy alvó kecske KÖZELRŐL. ritka fotó O.O

ff.jpg

két napja kiléptem reggel a házból, és egy bazi nagy sas pislogott velem szemben az úton. Alig akart elrepülni. Ezt hagyta a helyén. Fogott egy nyuszit. Már fületlen a lelkem. Legalább meglett a vasárnapi hús adag... nem is! :D

ee.jpg

készülő fűszeres kert

ggy.jpg

sütögető/bográcsozó

zz.jpg

növekednek

jj.jpg

virágtartók a kecón

gg.jpg

qq.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoslakostanya.blog.hu/api/trackback/id/tr1812498645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása