Túlélés a Dudvában

Gondos-Lakos tanya

Gondos-Lakos tanya

Téli élet

2017. február 01. - Gondosgazda

Télen sem állnak meg a dolgok ugye. Mostanában az időm legnagyobb részét a favágás, gallyazás, fabehordás teszi ki, kombózva persze az etetéssel, ganézással, jószágokkal való bíbelődéssel. Bővült a lábasjószág állomány. 13 tyúkunk és 2 kakasunk van jelenleg. Készülünk a tavaszi tojás szezonra. Vagyis hogy pontos legyek csak 12 tyúk ma reggeltől, mert egy valamiért feldobta a talpát. Az egyik kecskénk is eléggé a végét járja. Vérhasat kapott, aztán nem igen akar helyreállani neki az emésztése. Nem eszik. Oltattuk meg minden, de sajna nem sok eredménnyel járt. Ha így halad a dolog, akkor néhány nap és kés alá kerül szegény, ha addig nem pusztul el. De ugye a remény hal meg utoljára. A másik három kecske jól van, ha minden igaz gidákkal és gödölyékkel a pociban :) A mostani ónos esős szutyok idő eléggé megnehezíti a tanyára való ki és és bejárkálást a faluba. Ma van az első olyan nap, hogy nem tudtam cangával dolgozni menni a faluba, mert annyira ganyé az út. Így maradt a busz. Még szerencse, hogy közel van a buszmegálló, és járat is van.

Sajnos az ilyen jószág elhullások benne vannak az állattartásban, ezt nem lehet kibekkelni. Biztosan a mostani durva hidegek is rátettek néhány lapáttal a dologra. Vettem egy jó nagy adag (2 m3) hulladék deszkát, így ahogy felenged a föld, kezdődhetnek a kinti munkálatok. Már igen várom a tavaszt, mert a tél tényleg csak a túlélésről szól. Így februárban már mindenkinek tele van a töke vele.

érdekesség képpen leírnám egy átlagos nap menetrendjét a tanyán:

  • 6.00-kor kelés
  • 6.30 Zsuzska kisérése a buszhoz
  • 7.00 reggeli, piperészkedés
  • 7.30 etetés, fa bekészítése (begyújtás ha olyan van)
  • 8.40 etetés a szomszéd tanyán
  • 9.20 tea szünet :)
  • 9.40 favágás, fapakolás, gallyazás, aktuális tanyasi feladatok elvégzése, persze mind kint
  • 12.00 körül ebéd, kis szieszta
  • 13.00 tanya udvar leellenőrzése, fabehordás, hamuzás, itatás
  • 13.30 munkába indulás
  • 14.00 könyvtári meló a faluban (cikkírás ha éppen itt az ideje)
  • 18.05 hazaindulás
  • 18.20 érkezés, kis teaszünet, átöltözés
  • 18.30 etetés, itatás, aktuális kinti dolgok elvégzése
  • 19.10 begyüvetel, átöltözés és vacsora
  • 19.30 szabadprogram, vagyis olvasás, film nézés, lazulgatás
  • 22.00 legkésőbb ekkor fekvés

Nagyjából mindenki így csinálja, aki tanyasi életet csapat, tehát innen is látszik, hogy nem egy egyszerű metódus. De ettől függetlenül is biztatnék mindenkit, hogy ha huzalma van, akkor vesse bele magát, mert egyrészt kötött élet ez csak. Másrészt viszont nagy szabadság, lévén az ember messze nincs annyira kiszolgáltatva, mint az, aki teljesen a dolgozok fizetnek fogyasztói körforgásában pislog. Ezt jól mutatja az is, ha bejönne bármilyen globális ellátási probléma, vagy kisebb nagyobb összeomlás, ami egyre bonyolultabbá váló világunkba egyre fokozottabban várható, vagy fél évre vagyunk ellátva élelmiszerrel úgy, hogy a kecsketejet, sajtot, tojást bele sem számoltam, a röfikről nem is beszélve. Ezért nehéz térdre kényszeríteni a parasztot. Nomeg azért sem, mert az életéből adódóan folyamatos fegyelemben, rendszerben, fizikai munkában kell élnie, ami testileg, lelkileg megerősíti. Én példának okáért szeptember vége óta olyan 12 kilót fogytam. Az erősödésemet már nem számolom. Korábban kifulladtam 2 talicska fa összehasogatásától, vagy 10 km bicikli úttól. Most nem tudom mennyit tudnék tekerni, 10 talicska hasogatása már meg sem kottyan. Paraszt update :D

tikjaink

1_10.jpg

semmirekellő a koncával

3_11.jpg

fa meló

4_9.jpg

5_9.jpg

gyönyörű napkelte minden reggel

2_11.jpg

behavazva

6_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoslakostanya.blog.hu/api/trackback/id/tr2312174126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.01. 17:13:02

Hatkor kelsz? Én akkor már egy órája melózom.

"Ezt jól mutatja az is, ha bejönne bármilyen globális ellátási probléma, vagy kisebb nagyobb összeomlás," erről az egyik fórumon már volt szó és nem egyöntetű a nézőpont, hogyan is alakulna a dolog egy ilyen összeomlás esetén.

Gondosgazda 2017.02.03. 10:10:33

@Holdgyöngy: Nem olvastam még Márait, ez valahogy kimaradt az életemből. Ez valóban ide illett. Nagyon ízesen fogalmazza meg ezt az egészet :)

Gondosgazda 2017.02.03. 10:11:47

@Mr Eggs: Ilyen a kényelmes élet látod :D
süti beállítások módosítása