Túlélés a Dudvában

Gondos-Lakos tanya

Gondos-Lakos tanya

Két év után újra jelentkezünk

2019. június 29. - Gondosgazda

Az utóbbi időben kicsit pihentettük a blogot, ennek több oka is volt. Egyrészt nem volt kinn netünk (ami már van), illetve a rengeteg tennivaló mellett nem éreztem magamban ehhez is az erőt. Számtalan változás volt nálunk az elmúlt időszakban. A legnagyobb az, hogy e év május 17-én megszületett kislányunk Zita, aki amellett, hogy über mega cuki kis teremtés, már most erősen rákattant a tanyasi életérzésre, vagyis kötelező jelleggel mindennap babakocsiztatni kell a pusztában, mert ha nem órákig tartó rílással büntet minket a mulasztásért :) Sikerült összehozni a központi fűtést, így már a múlt télen teljes komfortban vészeltük át a telet. Emellett beszereztünk egy kis Clio-t, amivel fényévekkel könnyebb lett az életünk, lévén már nem csak a biciklire vagyunk ráutalva. Asszonykám is megszerezte a jogsit, így ő is bármikor bárhova eltud menni a picivel. Megjegyzem 2017 szeptembere óta immár a házasság szentségében is összekötöttük az életünket, úgyhogy az én fejem is belett kötve. Dömpi kutya okosabb és bölcsebb lett, illetve 1 éves lett új szerzeményünk Bogyó, aki 30-40 generációra visszamenő terelőkutya és tanyasikutya ősökkel rendelkező fenevad. A kecskéket leadtuk, mert nagyon sok plusz munkát jelentettek, kellő felkészültség híján. A disznó ól bővítése és reparálása most lesz megoldva a nyáron, reményeink szerint így ősszel, vagy kora tavasszal beszerzünk két vietnámi malacot. Tyúkok gazdagon tojnak, egy éppen elült, várjuk a kiscsibéket. Tavaly egy remekbeszabott kazánház készült kiépítésre. 

Ebben az évben először kezdtem mulcsolásos és permakulturás módszerekkel művelni a kertet. Az eddigi eredmények fenomenálisak. nem akarom elkiabálni, de eleddig mindenféle permetszer nélkül is minden teljesen egészséges benne. Életemben először még krumplibogár sem keseríti az életünket. Nincs kapálás, nincs ásás, csak gazolás és mulcsolás. A talaj szerkezete hihetetlen sebességgel alakul át. Felhúztunk egy remek kocsibeállót, apóstól kaptunk egy szuper kerti zuhanyt, meg párakaput. Végre lett egy fűkaszánk is. Hű... talán a gangról nem is írtam még. Szóval kész lett az is, remek oszlopokkal, betonozott aljzattal. Ezzel együtt a ház körül meglett a macskajárda is. Amit mielőtt megkötött volna a beton, tényleg összejártak a macskák. Sokat figyeltünk a kert és az udvar kialakítására, így számtalan málna, szeder, szamóca került kiültetésre, nomeg sok kis fa és bokor is, amiknek egy része kiment, más részük erősödik. 

A kertben jelenleg számtalan motyó vasn, mint: paprika (3 féle), paradicsom (3 féle), uborka (2 féle), sütőtök, turbántök,halloween tök, cukkini, répa, burgonya, cékla, vörös és lila hagyma, gyöngy hagyma, borsó, száraz bab, zöldbab, futóbab, karalábé, saláta, káposzta, és még bánat se tudja mi minden. Ki kerül még téli retek, meg még ami eszembe jut. Az éves zöldség fogyasztásunkat ez tulajdonképpen  fedezi. Tojásfogyasztásunk is óriási. Anyósom tésztát is készített nekünk belőle, aminek a minősége fenomenális. Rengeteg lekvárt tettünk el még tavaly, (szamóva, szilva, meggy), de ebben az évben is sokat tervezünk. A savanyú uborkánk is nagyon ott van :)

Ja, és új szivattyú is került az aknába, ami már jól tolja a vizet, valamint a nortonfej is beállításra került, így ha nincs áram is van víz. Hiába az életet könnyítő sok technológia, még mindig azt vallom, ha holnap lekapcsolják a  villanyt, akkor is kaja, fűtés és víz legyen mindenkitől függetlenül. Ezt sikerült megvalósítani.

Nyilván nem tudok itt felsorolni minden történést, csak egyfajta múlt behozóként szántam ezt a néhány mondatot. A továbbiakban is még számtalan tennivaló akad (asszem sosem lesz vége). Ami fontos, hogy örömmel csinálja az ember, mert ez egy alkotó és teremtő élet. A továbbiakban majd sűrűbben jelentkezem. És most álljon itt néhány kép.

1_7.JPG

2_7.JPG08.JPG

Szerelmeim :)

09.JPG04.JPG05.JPG06.JPG01.JPG9_2.JPG3_7.JPG12_1.JPG28.JPG27.JPGOtt a központi! :D

23_1.JPG11_2.JPG13_1.JPG14_1.JPG16_1.JPG17_1.JPG21_1.JPG29.JPG18_1.JPGsam_4357.JPG33.JPG

7_3.JPG36.JPG5_4.JPG6_2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoslakostanya.blog.hu/api/trackback/id/tr8114917670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása