Túlélés a Dudvában

Gondos-Lakos tanya

Gondos-Lakos tanya

Ha már betört a korona!

2020. március 19. - Gondosgazda

Hihetetlen, hogy falusi emberek is milyen szinten kiszolgáltatottak annak, ha egy kicsit is megdől a rendszer, és nem támaszkodhatnak mindenben 100%-ban a boltokra, a kiépült infrastrukturára. Néhány ötletet szeretnék adni arra, hogy teheti bárki hasznosabbá a kényszeres pihenő, munkanélküliség, árrobbanás, árúhiány időszakát.Ezek nem új ötletek. Nagyszüleink így éltek, csak mára olyan szinten eltáposodtunk, hogy ezeket már-már el is felejtjük.

1. Süsd magad a kenyered. Horror ára van, így spórolhatsz. Ha nincs élesztőd, készíts kovászt így: https://www.naturprojekt.hu/…/…/kovasz-keszitese-hazilag-144

Ha nem csinálsz kovászt, simán csinálhatsz egyfajta lepényt, só, víz, liszt elegyéből, ami nagyon ízletes. Sima tészta kisütve és kész.

2. Ne vásárolj hülyeségeket, főleg élelmiszerben ne. Pl értelmesebb venni 2 zsák krumplit, mint sok full drága fagyasztott szemetet. Alapélelmiszerek: hagyma, zsír, burgonya, kukorica, szárazbab, fűszerpaprika, stb... Ha veszel pár zsák szemes kukoricát, letudod darálni, és millió féle képpen elkészítheted. Nagyszüleink ezen éltek jóformán.

3. Áss vermet a burgonya, répa, stb tárolására. Néhány óra alatt megvan, és hosszú hónapokon át frissen megőrizheted a terményeket. Ne variáld túl ezt se. Gödör, oldala palával kitámasztva, teteje fával és homokkal fedve. Ennyi.

4. Ne legyél annyira naív, hogy mindig lesz áram, vagy gáz. Legyen fatüzelésű megoldásod, amivel fűteni tudsz ha gond van, és tudsz rajta élelmiszert is elkészíteni. Itt sem kell nagy dologra gondolni. Egy teatűzhely, és bármit elkészíthetsz, minimális gallyfa felhasználásával, amit bárhonnan beszerezhetsz. Két kéz kell hozzá, és akarat a gally összeszedésére.

5. Kezdj el kertészkedni! Nem, nem tujákat ültetgetni, gyepesíteni, meg mittudom én mit csinálni. Ez sem rossz, és szép is, csak éppen nem lehet megenni. Csinálj kiskertet. Ásd fel a kert egy részét, vegyél magot, és veteményezz. Csinálj palántákat is. Egy hónap múlva már eheted a retket, salátát, stb....konkrétan kis kertben az egész évi szükségletedet megtermelheted nem komoly munkával. Pl tv-nézés helyett remek elfoglaltság. Valamint gyűjts az erdőből! Vadhagyma, turbolya pl most van dögivel. És mennyei cucc mind a kettő.

6.Tanuld meg elraktározni a megtermelt élelmiszert. Tanulj meg befőzni, vermelni, szárítani. Nomeg ott a fagyasztó is.

7.Tarts tyúkokat! Minimális munkával megoldható a helyük, takarmányozásuk. 6-7 tyúk egy család teljes tojásmennyiségét megadja, napi 3-4 tojással. Dobálj nekik zöldet, főt krumplit, maradékot, ha nem jutsz szemes takarmányhoz, és hagyd őket kapirgálni. Megtalálják a betevőt.

8.Ha a boltban nem jutsz szappanhoz, vagy kézmosó motyóhoz, csinálj szappant, mint ahogy mindenki csinálta még 80 éve is. Hogyan? Így:"Szappan főzés --- Végy egy nagyobb űrtartalmú fazekat ezt félig kell megtölteni bármilyen zsiradékkal -- lehet avas zsír - használt zsír - háj - használt étolaj ebből ne sokk legyen - / addig kell főzni amíg el nem olvad teljesen -- ha marad benne tepertős rész át kell szűrni .- újra felteszed és felöntöd lúggal majdnem tele , de ne színültig . Lúg készítés : 48 órával a főzés előtt egy edény kell nagyságra azonos űrtartalom , de az is lehet amiben majd főzöl , ezt félig öntöd vízzel majd a vízbe szitált akácfát kell tenni 3/4 -ig . Tehát két napig ázzon .-- A hamu ha lassan akar le ülni , keveréssel lehet segíteni . Főzés előtt le kell szűrni . -- csak a lúg levet kell a zsírhoz adni . A zsír ne legyen nagyon forró mikor a lúggal össze kevered -- addig kell főzni míg be nem sűrűsödik , majd formába kell önteni . Tetőléc -stb . hosszúkás legyen --alá fólia , hogy feltudd hajtani , el ne csorogjon . Pár nap után , de lehet egy hét után lehet darabolni , de minél tovább van a formában annál keményebb lesz , darabolható . Azért írtam olaj ne sok legyen mert minél több a szappan annál lágyabb lesz , így több idő kell meg keményedéshez ."

9. Spórolj! Példának okáért nem kell körömre költeni súlyos ezreket, és talán megtudod oldani a saját hajad levágatását bárkivel, mert nem nagy kaland. Persze ha nem akarsz valamilyen most divatos kakadu bánatot a fejedre  Nem, nem kell 2 utcával odébb autóval menned, hanem odaérsz gyalog is mondjuk 10 perc alatt, jót tesz a kardiódnak is. Ne vedd meg a sok bolti motyót, hanem kezdj el főzni. Ami délben kimarad, az remek vacsora. Millió ételfélét lehet elkészíteni alap alapanyagokból, gyorsan.

10. NE VEGYÉL FEL HITELT! Akkor sem ha jónak mondják, ha kihagyhatatlannak mondják, és bármi. Mindig a bank jár jól. Ezért van. Számláidat minimalizáld. Nem kell a plusz tv csatorna, nem kell a szuper net, és a 8000-es telefonszámla. Mondd vissza őket a bánatba. Súlyos ezreket spórolsz meg, amit semmire dobáltál ki.

11. Igyekezz, és tanulj meg megoldani dolgokat magad. Kérdezősködj azoktól, akik értenek valamihez. Ne a szakemberekért sikíts akár egy sima szobafestésért, vagy egy sima fal felhúzásáért, mert megtudod csinálni ha akarod. Persze amúgy tudom kényelmesebb, de ez most éppen nem a kényelemről, hanem az életrevalóságról szól.

12. Dőlj hátra, és ne stresszelj, ha 1 hónapig sem tudsz venni semmit. ui.: ha wc papírhoz nem jutsz hozzá, akkor van egy remek megoldás, és tisztább is. Víznek hívják. A tiszta seggmosás remek módja, sok ezer évig bevált, szerintem most is beválik.

Még szerencse, hogy sok embernél még ez ma is alap, ha vészesen megfogyatkozott is a számuk. Tanulj tőlük! Jó készülődést!

csirke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoslakostanya.blog.hu/api/trackback/id/tr2415536790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása